Zelenina plná šťávy
Ať už letos plánujete rajčata a jinou zeleninu pěstovat ve skleníku nebo jen tak na záhonku, určitě nezapomeňte při sázení do půdy aplikovat mykorhizní houby. Ty totiž rostlinkám zajistí menší mortalitu, vyrovnaný a silnější růst a v neposlední řadě samozřejmě vyšší obsah silic a aromatických látek. To vše bude mít za následek šťavnatou, krásnou zeleninu plnou chuti. Jak je to možné?
Mykorhizní houby nejsou typickými houbami, které můžeme sbírat společně s hřiby a bedlemi. Jedná se o půdní houby, které mají podobu mikroskopických vláken napojujících se na kořeny rostlin. Ačkoli jsou nepatrná, dokážou pro rostlinu získat z okolní půdy mnohem větší množství vody a živin než samotné kořeny a tím ji lépe vyživují. Rostlina na oplátku předává houbě jednoduché cukry získané fotosyntézou. V odborné terminologii se tento oboustranně prospěšný vztah nazývá mykorhiza, my můžeme mluvit o přátelství a vzájemné pomoci mezi přátelskými houbami a rostlinami.
Aplikace přípravků je naprosto snadná. Stačí smíchat mykorhizu s výsadbovým substrátem nebo do výsadbové jamky nasypat dané množství přípravku. Jedinou podmínkou je, že se mykorhiza musí dostat do přímého kontaktu s kořeny rostlin.