Cuketa sem, cuketa tam, cuketa všude, kam se podívám... Jestli jste vaší zeleninové zahrádce přilepšovali mykorhizními prostředky, možná vám už dochází inspirace, jak s tak obří úrodou naložit. Dejte si nohy nahoru a než se pustíte do rozdávání cuket sousedům, nechte se inspirovat našimi skvělými recepty, které nejspíš vůbec neznáte.
Všechny uvedené recepty vykouzlíte jen ze zhruba 7–8 cuket.
Na slano
Sýrovo-cuketové vafle se slaninou
Pokud máte doma vaflovač a nejste zrovna milovníky sladkého, vyzkoušejte vafle na slano. Budete se ještě dlouho olizovat. To vám garantujeme!
- 1 cuketa
- 2 stroužky česneku
- hladká mouka
- 1 vejce
- 50 g parmezánu
- 100 g slaniny (na kostičky)
- 200 g zakysané smetany
- olej
- špetku majoránky, soli a pepře
Cuketu rozmixujte na kaši, přidejte vejce, sýr, prolisovaný česnek a koření. Pomalu zamíchejte také mouku, dokud směs nezhoustne (nebude řídká, ani příliš hutná, podobná těstu na bramborák). Vaflovač vymažte olejem a pečte dokřupava. Příprava trvá o něco déle než u klasického těsta na vafle (zhruba 7–8 minut). Podávejte se zakysankou a slaninkou.
TIP: Blíží se podzim a s ním i sázení česneku, který je nezbytnou součástí řady delikates. Nezapomeňte proto při výsadbě přidat čajovou lžičku přípravku SYMBIVIT zelenina, abyste za pár měsíců získali stejně kvalitní a bohatou úrodu jako letos u cuket. Přečtěte si více o česneku a jeho pěstování.
Vylepšená tradice
Halušky s cuketou
Halušky jsou slovenská klasika. Pro některé však trochu těžká do žaludku. Tak co ji zkusit oživit cuketou, která haluškám propůjčí jemnost, lehkost a zajímavou chuť?
- 3–4 cukety (přibližně 800 g)
- 250 g hladké mouky
- 500 g kysaného zelí
- 1 vejce
- 1 cibule
- 2 PL sádla
- sůl a pepř
Cuketu nastrouhejte najemno a nechte v cedníku nebo přes plátýnko okapat. Cibuli nakrájenou na drobné kostičky zpěňte na sádle, přidejte zelí, sůl a pepř dle chuti a zhruba čtvrt hodiny duste. Okapanou cuketu přendejte do mísy, přidejte vejce, sůl a pepř a postupně přisypávejte mouku, aby vzniklo husté těsto. Připravte si hrnec, přiveďte k varu vodu s trochou soli a přes síto na halušky přidávejte těsto do hrnce a 1–2 minuty vařte. Alternativně můžete vytvářet drobné halušky pomocí lžičky. Hotové halušky propláchněte ve studené vodě a smíchejte se zelím.
TIP: Používejte (sklízejte) nejlépe menší cukety do zhruba 20 centimetrů své délky. Větší přezrálejší cukety ztrácejí své skvělé chuťové vlastnosti.
Na sladko
Cuketové čokoládové brownies
Cuketu v tomto dezertu prakticky nepoznáte, zato mu dodá úžasnou vláčnost. Přes léto je brownie geniální v kombinaci s vanilkovou nebo jakoukoliv ovocnou smetanovou zmrzlinou.
- 1 cuketa (využijete zhruba 150 g)
- 100 g čokolády (zvolte 70%)
- 50 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 PL kakaa
- špetka soli
- vanilkový extrakt
- volitelně hrst ořechů (vlašské/lískové)
Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni, přidejte špetku soli, vanilkové aroma, mouku a kakao. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny a vmíchejte postupně čokoládovou směs. Nakonec přidejte do hladkého těsta nahrubo nastrouhanou cuketu a oříšky. Vymazaný menší pekáč nebo zapékací misku vylijte rovnoměrně těstem a nechte péct na 180° přibližně 30 minut.
K vínu i pivu
Cuketové chipsy
- 1 cuketa
- uzená paprika (koření)
- 200 g řeckého jogurtu
- olivový olej
- limetka (chemicky neošetřená, bio)
- kari koření
- sůl a pepř na dochucení
Cuketu pokrájejte na co nejtenčí/milimetrová kolečka a na ubrousku nebo utěrce je nechte zbavit přebytečné vody. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. V misce smíchejte olej, sůl, pepř a papriku a kolečka cukety směsí potřete z obou stran. Pečte dozlatova na 100° zhruba 1,5 hodiny. Průběžně sledujte a obracejte. Kolečka, která se budou zdát už hotová, průběžně vyndávejte, aby se nespálila. Mezitím si připravte dip z jogurtu, limetkové šťávy a trošky strouhané kůry, kari, soli a pepře. Množství volte dle chuti. Z výsledku vaše chuťové pohárky zaplesají.
Fit recept i pro bezlepkáře
Rychlé cuketové mini pizzy
Ideální recept pro zdravý životní styl i strávníky s intolerancí lepku. Tahle verze pizzy je totiž zcela bez mouky a téměř bez sacharidů. Vyzkoušejte. Budete mile překvapeni.
- 1 větší cuketa (v průměru)
- 100 g šunky nejvyšší jakosti
- 30 g parmezánu
- rajčatový protlak
- bazalka (sušená/čerstvá)
- sůl
Cuketu pokrájejte na silnější kolečka, vyskládejte na pečicí papír na plech a předpečte na 180° po dobu 7 minut. Vyndejte, potřete protlakem, lehce posolte a posypejte trochou sušené bazalky. Šunku nakrájejte nadrobno, rozprostřete na kolečka. Na závěr posypejte nastrouhaným parmezánem a nechte přibližně na čtvrt hodiny zapéct. Na závěr můžete dozdobit lístky čerstvé bazalky.
Tak vidíte, kolik dobrot jde vytvořit z pár cuket z vaší zahrádky. Podělte se o vaše zkušenosti s pěstováním této letní zeleniny a také o recepty, které jste s ní už vyzkoušeli.